طبیب شو| مزاج شناسی1

شاید بتونیم بگیم که مزاج شناسی مهمترین بخش در فهم #طب_سنتی هست. برای درک این موضوع، باید به تفاوتهای فردی انسانها توجه کرد؛ مثلا: برخی شجاع، و برخی ترسو هستند، برخی چاق و برخی لاغرند، برخی با خوردن یک خیار دل درد میگیرن و برخی هم نیم کیلو خیار رو به راحتی میل میکنن و…
لازمهی شناخت راز این تفاوتها و نحوهی اصلاح یا کنار اومدن با اونها درک درست بحث #مزاج_شناسی هست.
الف) ارکان
حکما معتقد بودن که انسان، حیوان، گیاه و… همهی عناصر موجود در طبیعت، از چهار عنصر یا رکن اصلی تشکیل شدن؛ یعنی هر چیزی در این جهان، از تأثیر این چهار رکن برروی هم و ایجاد یک کیفیت جدید ایجاد میشه.
این چهار رکن عبارتند از:
١)آتش🔥
طبیعت آتش گرم و خشک هست. در گرمیِ آتش بحثی نیست، ولی برای درک خشکی اون، باید توجه کنيم که تاثیر آتش بر رطوبتها چگونه هست. مثلا: وقتی یک جسم مرطوب رو حرارت میدیم خشک میشه لذا میگیم که آتش گرم و خشک هست.
٢)هوا 🌬️
طبیعت هوا گرم و تر هستش،هوا شامل بخارها و گازها هست،مثلاً وقتی آب رو حرارت میدیم بخار میشه، بخار هم نسبت به آب انرژی بالاتری داره چون برای تبدیل آب به بخار باید انرژی مصرف بشه، بنابراين هوا نسبت به آب گرمتر هست.
٣)آب💧
طبیعت آب سرد و تر هستش،با توجه به بحث بالا مشخصه که آب نسبت به هوا سردتر هست.
۴)خاک🏜️
طبیعت خاک سرد و خشک هستش، برای تبدیل سنگ معدن آهن به مایع، باید اون رو با حرارت زیاد ذوب کنیم، یعنی خاک نسبت به آب خشک و تر هست وقتی همین خاک رو حرارت میدیم و ذوب میکنیم گرمتر میشه و روان، یعنی مایع میشه.
از تاثیر ارکان مختلف بر هم، مزاجها ایجاد میشن:
١-گرم و خشک(صفرا)
٢-گرم و تر (دم)
٣-سرد و تر (بلغم)
۴-سرد و خشک (سودا)
دیدگاهتان را بنویسید