طبیب شو| مزاج شناسی4

هر چی که تا الان راجع به اون صحبت شد، عبارت هستش از «مزاج سرشتی» یعنی مزاجی که از طریق ارث از پدر و مادر به فرد منتقل شده.
هر فرد وقتی متولد میشه دارای یه مزاج سرشتی هستش که این مزاج برای او یه حالت طبیعی هست بنابراین اگه کسی مزاج گرم و خشک، گرم و تر، سرد و خشک و سرد و تر داره به این معنی نیست که دچار بیماری ناشی از صفرا، سودا، بلغم یا دم هست. اون چیزی که باعث بیماری میشه غلبهی خلط دم، صفرا، سودا یا بلغم هستش.
مبحث جالب و کاربردی دیگه، شناخت انواع مزاج ها با یه تقسیم بندی دیگه هستش:
١-مزاج سنی:
هر سنی برای خودش یه مزاجی داره
از تولد تا ١۵ سال سن دم، از ١۵ تا ٣۵ سن صفرا، از ٣۵ تا ۶٠ سال سن سودا و بعد از ۶٠ سال سن بلغم هستش.
تقسیمبندی سنی مزاجها به این معنی هستش که کودک در سن رشد گرم و مرطوب هست، چون گرمی و رطوبت برای رشد لازمه.
به تدریج کودک که رشد میکنه این رطوبت غریزی مصرف شده و گرمی و خشکی در سن جوانی غلبه میکنه.
این سن، سن هیجان، شور، نشاط، انرژی، فعالیت، کار و تلاش هست و اتفاقات مهم زندگی مثل تحصیلات عالی، ازدواج، انتخاب شغل و… در این دوره با شور جوانی همراه هست.
با افزایش سن، این حرارت غریزی تحلیل میره و بدن سردتر میشه.
سن سودا سن سردی و خشکی هست، این سن زمان تکامل عقل و تدبیر هست. انسان، دور اندیش و عاقبت نگر میشه و برای تربیت فرزندان خود و تاثیر در اجتماع انتخابهای پختهتری انجام میده.
بعد از ۶٠ سالگی رطوبت خارجی غالب شده و بدن سردتر میشه، انسان مرتب چرت میزنه و سست و بیحال میشه، فراموشی به سراغش میاد. این سردی و تری اونقدر زیاد میشه که شمع وجود رو خاموش میکنه و مرگ به سراغ انسان میاد.
٢-مزاج فصلی:
هر فصلی مزاج خاص خودش رو داره.
جالبه که ترتیب فصول سال هم مثل سن انسان هستش. از گرمی و تری شروع میشه و با سردی و تری به پایان میرسه. گرما و رطوبت بهار باعث رشد گلها و سبزهها و شروع زندگی میشه و در تابستان با گرمی و خشکی، میوهها میرسن. پاییز سرد و خشک هستش و برگ های درختان زرد و خشکیده شده و بر زمین میریزن به همین علت در متون دینی به دستور دادن که «خود را از باد پاییز بپوشانید که بر شما همان اثری را دارد که بر درختان دارد. »
زمستان هم فصل سرما و رطوبت هستش، برف میباره و درختان و خیلی حیوانات به خواب میرن، مانند مرگ انسان و البته مرگ انسان هم نوعی خوابیدن هست که قرار هست مانند درختان بهاری مجدداً از خواب بیدار بشن.
٣-مزاج عضوی:
علاوه بر مزاج کلی که بر بدن حاکم هستش، هر عضوی یک مزاج مخصوص به خود رو داره. مثلاً اعضای گوشتی مثل قلب و عضلات، گرم و تر هستن. اندامهای دارای چربی مثل چربیهای زیر پوستی و مغز، سرد و تر هستن. استخوان و مو، سرد و خشک هستن.
۴-مزاج جنسی:
جنس مذکر نسبت به جنس مونث گرمتر هست.
دیدگاهتان را بنویسید